Urheiluvammat
Riittävät uni ja lepo sekä monipuolinen ravinto ovat tärkeässä roolissa urheiluvammojen ehkäisyssä. Tehokkaat alkulämmittely ja loppujäähdyttely ovat osa järkevästi suunniteltua harjoittelua ja vähentävät merkittävästi vammautumisriskiä.
Akuutti vamma
Jos vamma kuitenkin sattuu, toteuta ensihoito alla olevien terveurheilija.fi sivuston ohjeiden mukaisesti. Jos vammautuneeseen raajaan ei voi varata, on syytä hakeutua lääkäriin samana päivänä. Ensisijaisesti suosittelemme Elisessä hakeutumista päivystyspisteisiin, joissa on ortopedi tai urheilulääkäripäivystys. Harrasteryhmien voimistelijoilla on seurassamme Voimisteluliiton Pohjolan Jumppaturvavakuutus. Kilpatasolla voimistelua harrastaville suosittelemme aina vakuutuksellista lisenssiä. Kun hakeudut vastaanotolle tapaturman vuoksi, pyydä lääkäriltä E-lausunto vakuutusyhtiötä varten. Näin saat omavastuun jälkeiset kulut takaisin vakuutusyhtiöltä.
Muu kipu tai oire
Jos voimistelijalla on pidempiaikainen oire tai kipu, toimitaan seuraavasti:
- Voimisteilja tai vanhempi kertoo asiasta omalle valmentajalle
- Valmentaja antaa voimistelijalle ohjeet miten harjoittelua kevennetään / muutetaan oire huomioiden
- Jos oire edelleen jatkuu suositellaan käyntiä voimistelulajeihin perehtyneen fysioterapeutin ja / tai lääkärin vastaanotolla. Ajan voi varata oireesta riippuen joko liikuntalääketieteen tai ortopedian erikoislääkärille. Pitkäaikaisin yhteistyölääkärimme Katja Mjösund on nyt palannut takaisin Kampin Aavaan, jonne hänelle voi varata ajan sekä akuuttivammojen että muiden oireiden selvittelyä varten. Vastaanotolla pystytään huomioimaan myös voimistelun vaatimukset ja tyyppivammat. Tarkemmat ohjeet vastaanoton varaamiseksi ja muut terveydenhuoltoon liittyvä neuvonta valmennuspäälliköltä laura.ahonen(at)elise.fi tai 040 73 33 903.
Voimisteluliiton Terve Voimistelija sivulle pääset tästä
- urheiluvammat.pdf353 KB
Lääkäriasema - Aava
Katja Mjøsund on Aava Kampissa toimiva liikuntalääketieteen
erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori. Vastaanottotyön lisäksi
hän tekee tutkimus- ja ohjaustyötä Turun Yliopiston Paavo Nurmi
-keskuksessa, ja toimii useissa kansainvälisissä
asiantuntijatehtävissä.
Katja pitää huolta rytmisen voimistelun maajoukkueen terveydestä.
Hän työskentelee myös suunnistus- ja ampumahiihtomaajoukkueen
lääkärinä sekä monien huippu-urheilijoiden omalääkärinä.
Huippu-urheiljoiden lisäksi erityisesti liikkuvat lapset ja nuoret ovat
lähellä Katjan sydäntä.
Katjan erityisiä osaamisalueita ovat voimistelijoiden vammat,
kestävyysurheilijan ongelmat ja naisurheilijan erityiskysymykset. Hän
ymmärtää nuorta urheilija, koska takana on oma ura huippu-urheilijana - vammoineen ja vaivoineen. Joskus sattuu kolhuja, ja kasvuikäisille voimistelijoille voi tulla kasvuikäisten urheiluvammoja, joiden erityispiirteet tulee huomioida. Katja tulee erinomaisesti toimeen lasten ja nuorten kanssa ja arvostaa hyvää yhteistyötä vanhempien, valmentajien ja fysioterapeuttien kanssa.
"On tärkeää, että nuorella voimistelijalla on ympärillään turvallinen tiimi, jossa kaikki toimivat yhdessä samojen tavoitteiden hyväksi."
-Katja Mjøsund